Toukka-akka
Monologi ja kirjailijan sana
”Kun katsoin toukkaa, kun seurasin sen salaista elämää, en odottanut siltä mitään. En väittänyt tuntevani sitä, en lausunut sen toiveista tai tarpeista sanaakaan, sen salaperäisyys pysyi vaikka se kuori kerroksiaan, ja kaikki mitä voin, sain, halusin, oli todistaa tätä elämistä ja muuttumista.”
Toukka-akka -esitys on syntynyt kirjailija Selja Ahava ja näyttelijä Petriikka Pohjanheimon yhteistyönä. Luonnontutkija ja taiteilija Maria Sibylla Merianin (1647-1717) henkilöstä ammentava monologi tuo eteemme hyönteisiä tarkkailevan ja havaintojensa kautta elämän alkua, loppua ja muuttuvaisuutta pohtivan Marian. Miten suhde tietoon ja tuntemattomaan, Jumalaan ja luontoon muuttuu, kun vuosisadat vaihtuvat ja Maria vain jatkaa elämistään?
Saksalainen Maria Sibylla Merian oli latinaa osaamaton nainen, joka julkaisi elinaikanaan useita kirjoja hyönteisistä ja ennen muuta perhosista. Hän dokumentoi ensimmäisenä perhosen metamorfoosin neljä vaihetta ja oli näin mukana murtamassa vielä tuolloin vallalla ollutta käsitystä hyönteisten neitseellisestä sikiämisestä. Merian myös tallensi piirustuksiinsa hyönteiset suhteessa niiden luonnolliseen kasvuympäristöön – hän näki siis luontokappaleet osana laajaa suhteiden verkostoa, ja luonnonjärjestyksen heijastuksena Kaikkivaltiaan ajattelusta.
Ahavan kirjaa “Nainen joka rakasti hyönteisiä” mukaillen monologin Maria käy läpi muodonmuutoksen, ja vuosisadasta toiseen elävästä Mariasta kasvaa länsimaisen maailmankuvan murroksen todistaja. Jumala tekee tilaa tieteelle, taikausko rationaalisuudelle.
”Mietin Jumalaa, joka ei sovi enää selittämään paljon mitään, ei elämän alkua eikä luonnon ihmeitä, mikä Hänen paikkansa ja mittakaavansa on maailmassa, josta ihmeet ja sattumat on myrkytetty pois niin kuin rikkaruohot ja hyönteiset maissirivistöjen välistä?
Ehkä vastausten aika on ohi.
Ehkä Jumala on vain pieni särö, pieni epäilyksen kuiskaus maailmassa, tässä olemassaolon kaikkeudessa, jonka ihminen muutoin osaa selittää.”
Monien kirjailijoiden luottonäyttelijä Petriikka Pohjanheimo esittää Selja Ahavan romaanista dramatisoidun monologin. Johdantona Selja Ahava esittelee kirjansa taustoja ja Maria Sibylla Merianin henkilöä. Esityksen jälkeen voidaan myös varata aikaa yleisökeskustelulle.
Esityksen kokonaiskesto : 50 min
Yhteydenotot: seljaahava@hotmail.com
* * * * * * * * * *
Tulevat esitykset:
Teatteri Telakka – tammikuu 2024 – tarkemmat tiedot joulukuun kuluessa.
Esitys tilattavissa Kansallisteatterin kiertuenäyttämöltä
https://www.kansallisteatteri.fi/tapahtuma/toukka-akka
Menneet esitykset
Kansallisteatterin kirtuenäyttämö:
11.10.23 Thalian Torppa
22.9.23. Senioritalo Cecilia
16.8.23 Kotikallio
15.8.23 Antinkoti, Helsinki
24.5.23 Leenankoti, Helsinki
18.11.23 Scherlachius museo Gösta, Mänttä / Tampereen miniteatterikesä
19.10.22 Tapiolan kirkko
13.8.22 Järvenpään taidemuseo
17.8.22 Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki
5.8.22 Pentinkulman päivät, Urjalan tori, Kirjatori
2.8.22 Jyväskylän kirjailijatalo
3.5.22 Mikkelin taidemuseo
4.5.22 Kuopion pääkirjasto,
yhteistyökumppanina Kuopion luonnontieteellisen museo
23.4.22 Gummerus Kustannus, Helsinki
31.3.22 Porvoon pääkirjasto,
yhteistyö Porvoon seurakunnan ja kirjaston kanssa
8.3.22 Ensi-ilta, Ateneum sali, yksityistilaisuus
* * * * * * * * * *
Kritiikkipoimintoja Nainen joka rakasti -hyönteisiä -kirjasta
”Romaani nostaa väistämättä esiin kysymyksen siitä, voiko kertomus naisesta olla kertomus ihmisestä.” Anni Saari / Keskipohjalainen
”Nainen joka rakasti hyönteisiä on sekä kieleltään, tarinaltaan että rakenteeltaan erittäin kaunis, viimeistelty ja palkitseva lukukokemus. Se on todellista maailmankirjallisuutta.” Anni Saari / Keskipohjalainen
”Nainen joka rakasti hyönteisiä liikkuu suurissa aate-, kulttuuri- ja luonnonhistoriallisissa kysymyksissä. (…) Se loihtii eteemme kiehtovan naishahmon aikakaudelta, jonka historia on miesten tekemää.” Tommi Melender / Suomen Kuvalehti
”Kuin japanilainen puupiirros – herkkä, eksoottinen ja hitaasti aukeava. Mutta salaperäisyydessään kiehtova, hyvin kiehtova.” Helena Ruuska / Helsingin Sanomat
Kritiikkipoimintoja Petriikasta
“En ole nähnyt Pohjanheimoa koskaan ennen näyttämöllä, mutta hän jäi mieleeni ikuiseksi ajaksi – nytkin näen hänen kasvonsa ja kuulen hänen äänensä aivan selvästi, kun hän lausuu Manneria:
(…)
Pohjanheimolle annan ilman muuta viisi tähteä ja uskon, että Eeva-Liisa Manner ripottelee korkeudesta vielä hyppysellisen tähtipölyä niiden päälle.” Matti Kuusela / Aamulehti
Petriikka Pohjanheimo on helsinkiläinen freelance-näyttelijä ja laulaja. Hän on esiintynyt niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa sekä vapaiden teattereiden että kaupunginteattereiden lavoilla. Työssään Petriikkaa kiinnostaa erityisesti vähemmistöjen oikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen liittyvät teemat.